Verhalen schrijven – basis

Gisterenavond zat ik als meneertje literatuur bij Wisper in de eerste les van ‘Verhalen schrijven – basis’ waarvan Joke Depuydt acht sessies in Leuven geeft. En nee, ik was geen stille observator die alleen maar heel kritisch naar Joke zat te kijken. Ik nam actief deel. Zo merkte ik heel goed dat Joke wist waarover ze het had. In de eerste les liet ze de cursisten kennismaken met personages.

Iedereen moest een leeg blad nemen om er een naam voor een personage op te schrijven. Nadat je het blad had omgeplooid, gaf je het blad door aan de persoon die links van je zat. Dat herhaalde zich tot er op het blad niet alleen een naam, maar ook een leeftijd, een beroep, een positieve en een negatieve eigenschap, een voorliefde en een afkeer, een opmerkelijke uiterlijke eigenschap en drie dagelijkse activiteiten stonden. Met al die soms absurde gegevens moest je in tien minuten tijd zes à tien zinnen hebben geschreven waarbij je minstens één van de dagelijkse activiteiten gebruikte.

Ik moest het doen met:

Anadyomene – 32 – docent – geheelonthouder – lui – houdt van liggen soezen voor het vuur – de eucharistie op de radio – spleetje tussen voortanden – sms’en, skateboarden, middagdutje doen

en schreef er dit mee:

Een biepje. Anadyomene zucht, gaat verliggen en tast naar haar mobieltje. Met één vingertop doet ze het toestel oplichten. Ze leest het bericht dat ze net ontving en blijft er enkele seconden onbeweeglijk naar kijken. Dan gooit ze het toestel naar de andere kant van de sofa, schuift haar voeten in haar pantoffels en sloft doodgemoedereerd naar de keuken. Daar zet ze haar lippen aan een glas bruiswater. ‘Niet te geloven,’ zegt ze.

De personages die de cursisten na deze eerste opdracht uit het niets moesten verzinnen en waarmee ze al een kort tekstje dienden te schrijven, wel, die personages hebben al wat. Ik ben benieuwd wat die personages en de cursisten in de komende sessies nog zullen beleven. Dat het nog prettig wordt in deze cursus, daar ben ik zeker van.

Advertenties

Over davidtroch

man van het woord | meneertje literatuur bij WISPER | Gents stadsdichter op rust
Dit bericht werd geplaatst in Wisper. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s