Duurloop

Hardlopen. Best een goedkope sport. Een paar schoenen, een short, een T-shirt. Dat volstaat. Tot ik tijdens mijn duurloop op de Blaarmeersen stilstond bij wat het mij allemaal kost.
Een maand geleden kocht ik nieuwe schoenen. Ik telde er ruim twee, bijna drie keer mijn huidig weekbudget voor neer (naar aanleiding van de Inleefweek Armoede tracht ik rond te komen met zestig euro). ‘Om de duizend kilometer, ten laatste na vijftienhonderd kilometer moet je ze vervangen,’ zei de verkoper. Voor wie dertig kilometer per week loopt, betekent dat om het jaar een nieuw paar. Dertig kilometer is bij mij vaak een minimum. In theorie zou ik meerdere loopschoenen per jaar moeten verslijten. In de praktijk wacht ik vaak veel te lang voordat ik naar de winkel trek.
Hoeveel ik voor mijn short betaalde, weet ik niet meer, maar het is niet van een bekend merk, dus al te veel zal het niet geweest zijn. En de T-shirt die ik droeg, was gratis. Het is te zeggen, ik kreeg die bij mijn deelname aan mijn eerste marathon. Het startgeld bedroeg veertig euro. En dan heb ik het nog niet over het vervoer er naartoe. Al valt een treinticket Gent-Antwerpen behoorlijk mee. Vrienden van me lopen graag marathons in het buitenland.
Zo’n marathon loop je niet op water. Nee, voor zo’n wedstrijd en voor de trainingen vooraf geef je behoorlijk wat geld uit aan allerhande sportdrankjes, recuperatiedranken, energierepen en gelletjes met een vieze smaak. Die dingen zijn allesbehalve goedkoop.
En dan heb je nog de harstlagmeter. En dan heb je nog de batterij van die hartslagmeter die je wel eens moet laten vervangen. En dan heb je nog een doktersbezoek om te laten verklaren dat je gezond genoeg bent om te sporten, sommige marathonorganisaties vragen dat aan hun deelnemers.
Hardlopen, een goedkope sport? Nee, bedenk ik me: wie marathons wil lopen, moet veel duurlopen doen.

Over davidtroch

man van het woord
Dit bericht werd geplaatst in Inleefweek Armoede, stadsdichter Gent. Bookmark de permalink .

Een reactie op Duurloop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s