498. De man die aan zichzelf genoeg heeft

De man die aan zichzelf genoeg heeft spreekt de massa toe. De massa aanhoort hem als uit een aandachtig oor. Als er een speld zou vallen, zou je dat horen, maar in geen enkele broek- of jaszak zit een speld verstopt. Waarom zou men er een meebrengen? Tussen wat de man die aan zichzelf genoeg heeft vertelt, is toch geen speld te krijgen.
De massa is het erover eens: wat de man die aan zichzelf genoeg heeft verkondigt, is de waarheid. Wat laten ze graag die waarheid over hun hoofden uitstrooien. Niet een van hen weet de waarheid zo glashelder te verwoorden, dat kan alleen de man die aan zichzelf genoeg heeft.
De massa aanbidt de man die aan zichzelf genoeg heeft. Als de massa gelovig zou zijn, zou de man die aan zichzelf genoeg heeft hun god zijn. Ze zouden voor hem op bedevaart gaan, blootvoets, in lompen gehuld, bij temperaturen die ver onder het vriespunt liggen. Voor de man die aan zichzelf genoeg heeft is geen moeite hen teveel.
Ze komen van heinde en verre om hem te zien, te horen en ook een beetje te ruiken. De man die aan zichzelf genoeg heeft heeft een niet te ontkennen lichaamsgeur die nog verder draagt dan zijn stem. Daar knijpt de massa graag een oogje voor dicht, het is te zeggen, een neusgat. Sommigen knijpen er zelfs twee neusgaten voor dicht. Daarvoor hebben ze geen speld bij, maar wel een wasknijper. Je reinste zelfkastijding.
Als u al eens een wasknijper een, twee, drie uur op uw neus heeft gespeld, herinnert u zich vast dat zo’n wasknijper op den duur enigszins pijn begint te doen en de man die aan zichzelf genoeg heeft staat erom bekend alleen maar langdurige redevoeringen te houden. Wie voor een wasknijper kiest om de neusgaten toe te knijpen, laat die van begin tot einde zitten waar hij zit. Het zou van weinig respect getuigen om hem al van de neus te halen als de man die aan zichzelf genoeg heeft nog aan het woord is. De wasknijper is het bewijs dat de massa veel voor hem over heeft. Voor de man die aan zichzelf genoeg heeft spreekt dat voor zich.
De man die aan zichzelf genoeg heeft dankt de massa niet, niet voor de wasknijpers, niet voor hun komst, niet voor het luisterend oor. De massa mort niet. De man die aan zichzelf genoeg heeft stopt zijn arm in de lucht, stapt het podium af en verdwijnt in de coulissen. Wasknijpers verdwijnen in broek- en jaszakken en de massa haalt opgelucht adem. In zijn kleedkamer kijkt de man die aan zichzelf genoeg heeft langdurig in de spiegel. Hij zegt geen woord. Hij heeft nu wel genoeg gezegd.

Over davidtroch

man van het woord
Dit bericht werd geplaatst in proza, ultrakort. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s